2022. április 05.

Online minden érdeklődő bekapcsolódhat az MMSZ idei MTA-s rendezvényébe

A Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) Az ember alkotta anyag – a XXI. század anyaga címmel tudományos konferenciát szervez, amelynek révén az érdeklődők betekintést nyerhetnek egy rendkívül érdekes és színes világ aktuális trendjeibe. Az online is követhető rendezvényen a téma legnagyobb hazai szakértői szólalnak fel, mint Haltenberger Péter (MOL), dr. Lukács Pál (Pannon Egyetem), Molnár Attila Dávid (PET Kupa) és dr. Molnár Kolos (BME).

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében két év kihagyás után 2022. április 22.-én 10 és 12 óra között rendezi meg az MMSZ hagyományos konferenciáját, amelynek célja a polimerekkel kapcsolatos ismeretterjesztés. A rendezvénysorozat tíz évvel ezelőtt indult útjára annak érdekében, hogy a szövetség szakemberei tájékoztassák a döntően a műanyagipar iránt érdeklődő középiskolás diákokat az iparág fejlődési irányairól, a társadalom szerepéről a fenntartható fejlődésben, és nem utolsó sorban a műanyag megbecsüléséről, amely az emberiség életminőségének javításában is kulcsszerepet játszik.

Elkötelezett az MMSZ a körforgásos gazdaság megvalósítása mellett

Tavaly nyáron jelentős strukturális változások történtek a Magyar Műanyagipari Szövetségben, létrejött ugyanis egy munkacsoport, amely a közelmúltban mutatta be az MMSZ körforgásos gazdaság megvalósítására vonatkozó tervezetét. Véleményünk szerint a körforgásos gazdaság megvalósítása összetett folyamat, egyaránt kiemelt szerep jut benne a hulladékgazdálkodásnak, ezen belül a szelektív hulladékgyűjtésnek és a reciklálásnak, az egyszer használatos műanyagok (SUP) betiltásának, valamint a biológiailag lebomló műanyagok használatának – mondja Hajdárné Molnár Katalin Elvira, az MMSZ elnöke, a PEMÜ Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– Elengedhetetlennek tartom, hogy minél alaposabban határozzuk meg a műanyagok szerepét, hogy ezzel összhangban minél észszerűbben használjuk a sokat támadott, valójában igen hasznos anyagot, és mind a szakmai, mind a civil lakosság felé higgadt válaszokat fogalmazzunk meg, ugyanis ez a záloga annak, hogy a körforgásos gazdaság ne csak hangzatos szlogen, hanem iparágakon átívelő gazdasági modell lehessen – teszi hozzá az MMSZ elnöke.

A körforgásos gazdaság legnagyobb hazai szakértői tartanak előadást

A konferencia előzetesen tervezett programja is ezekhez a célkitűzésekhez igazodik, így többek között előadást tart Haltenberger Péter a MOL képviseletében, dr. Lukács Pál, a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdasági Fenntarthatósági Kompetencia Központ szakmai projektvezetője, Molnár Attila Dávid, a Tiszai PET Kupa alapítója, rendező, tudományos filmszerkesztő és dr. Molnár Kolos, a BME Polimertechnika Tanszékének egyetemi docense.

A részvétel ingyenes a Magyar Műanyagipari Szövetség rendezvényére, csak regisztrálni kell

A ingyenes, a helyszín befogadóképessége korlátozott, ezért a szervezők élnek a „live-stream” lehetőségével, így azok, akik nem személyesen vesznek részt a programon, egy gyors regisztrációt követően online követhetik az előadásokat.