2023. március 10.

MMSZ elnökségi ülés februárban

Rövid gyásszünettel kezdte az MMSZ elnöksége februári ülését, így tisztelegtek a nemrég elhunyt Dr. Fehér Erzsébet, a Pannonplast egykori elnök-vezérigazgatójának emléke előtt, aki munkásságával nagyban hozzájárult a hazai műanyagipar alapjainak megteremtéséhez. Ezt követően az elnökség tagjai folytatták az elmúlt alkalommal megkezdett egyeztetésüket az MMSZ ez évi rendezvényeinek programjáról, illetve a tagság külpiacra juttatásának lehetőségeiről.

Egyhangúan elfogadták a március 31-i, Az ember alkotta anyag – a XXI. század anyaga című konferencia programját, amelynek ezúttal fő témája a HighTech anyagok és a kompozitok lesznek. Felkért előadók: Dr. Szebényi Gábor (BME PT), Gönczi Barbara (ZOLTEK), Dr. Mezey Zoltán (Flaar), Dr. Lipóczi Gergely (eCon Engineering). Hagyományosan itt adják majd át az MMSZ Innovációs-díját is, a díjazott személyéről szavazással szintén most döntött az elnökség. Az Innovációs-díjat a Magyar Műanyagipari Szövetség 2013-ban alapította azzal a céllal, hogy elismerje a hazai műanyagipar legkiválóbb szakembereit, akik kimagasló munkát végeztek az ipar és az oktatás terén. A rendezvényről készült felvételt az érdeklődők az MMSZ honlapján nézhetik majd meg (www.huplast.hu).

Az MMSZ elnöksége komoly hangsúlyt helyez az üzleti kapcsolatok erősítésére, ezen belül is a külpiacra jutás lehetőségének kiszélesítésére tagsága körében. Az elmúlt ülésen ennek érdekében körbejárták a Piactér-projekt elindításának lehetséges formáit. Mostanra elkészült a megvalósítási tanulmány az MMSZ online üzleti fórum fejlesztésének alternatíváiról. Az elnökség ennek ismeretében úgy döntött, hogy elveti saját csatorna indítását, ellenben tovább vizsgálja a már működő portálokhoz való csatlakozás lehetőségeit. Bűdy László elnökségi tag beszámolt egy szlovák és egy lengyel portállal folytatott megbeszéléséről, mindkét fél jelezte, hogy kedvezményes csatlakozást biztosít az MMSZ tagoknak. Az elnökség egyhangúan támogatta a hiánypótló és egyedi üzleti szolgáltatás indítását, ezért ez ügyben tovább folytatódnak a tárgyalások.

A Szövetség kommunikációjában továbbra is fontos szerepet kap, hogy az elnökség még aktívabbá tegye kapcsolatát a tagsággal. Egyöntetű tapasztalat, hogy iparágon belül nagy az igény az ipari szereplők részéről, hogy az MMSZ-hez csatlakozásuk mellett tevőlegesen is hozzájáruljanak az iparág fejlődéséhez. Ennek elérésére újabb szervezeti reform kialakítása fogalmazódott meg az elnökségben, az iparágak mentén szakbizottságokat állítanának fel, így vonnának be újabb aktív tagokat a műanyagipar jövőjének formálásába. Ennek a témának a tárgyalását a következő ülésen is folytatják.

Végezetül döntés született arról, hogy a külkereskedelmi kapcsolatok további fejlesztése érdekében együttműködési kapcsolatot alakít ki az MMSZ elnöksége a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, melynek keretében a POLIMEREK hasábjain bemutatkoznak a különböző országok külgazdasági attaséi, az exportot és importot támogató intézményrendszerek, továbbá megismertetjük olvasóinkkal mindazokat a konzuli szolgáltatásokat, amelyek szükség esetén segítséget nyújthatnak a hazai ipar szereplőinek.