2023. május 17.

Megtartotta áprilisi ülését az MMSZ elnöksége

A Magyar Műanyagipari Szövetség áprilisi ülésén mindenekelőtt értékelte Az ember alkotta anyag – a XXI. század anyaga konferenciát, amelyet március 31-én immár tizedik alkalommal rendezett meg a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A konferencia központi témája ebben az évben a polimer kompozitok, az erősített műanyagok voltak. A résztvevő iskolák száma kettővel bővült, így az ország valamennyi tájáról összesen 19 középiskola diákjai tudtak részt venni a rendezvényen.

A rendezvény óta a szervezők több iskolából kaptak visszajelzést, valamennyi visszajelzésben köszönetüket fejezték ki a kísérő szaktanárok, hogy a Szövetség és a lebonyolításban részt vállaló cégek figyelmet fordítanak arra, hogy a kémia és a környezetvédelem iránt az átlagosnál nagyobb érdeklődést mutató tanulók rendszeresen eljuthassanak ezekre a konferenciákra. Azt emelték ki, hogy a diákok itt tájékozódhatnak a tudományos kutatások folyamatáról, eredményeiről, továbbá bepillantást nyerhetnek abba, hogy az iskolában a tanórákon tanult témák, tananyagok milyen módon jelennek meg az iparban, és ezáltal a hétköznapjaikban.

Az MMSZ elnöksége döntött arról, hogy a szakma iránt érdeklődő fiatalokkal és iskoláikkal ezt a kapcsolatot továbbra is ápolni kell, a diákok visszajelzéseit a kommunikációs munkacsoport megjeleníti a www.polimerek.hu honlapon, illetve az MMSZ facebook csoportjában, a tanárok közvetítésével pedig ösztönözni kell őket arra, hogy facebook oldalunkra regisztrálva maradjanak velünk továbbra is kapcsolatban.

Az elmúlt elnökségi ülésen mutatkozott be a Regranulátum szabványosításáért felelős szakmai csoport. Bűdy László, az MMSZ elnökségének tagja arról számolt be, hogy munkájuk az eltelt időszakban a terveik szerint haladt, április végére befejezik a polipropilénnel kapcsolatos feltárásokat, akkor kezdik a polietilén újrahasznosítással kapcsolatos részletes leírást. Júniusban jelentésükből azonban egy előzetes beszámoló már készül a POLIMEREK olvasóinak. Emlékeztetőül: a csoport arra vállalkozik, hogy meghatározzák a műanyagipar elvárásait a regranulátumokra vonatkozóan. Egyesével tárják fel a műanyagfajtákkal kapcsolatos igényeket a műanyag-feldolgozók és az újrahasznosító vállalatok részéről, majd a műanyag újrahasznosítók által meghatározott hulladék igényekhez igazítva újradefiniálják a hulladékgyűjtés módozatait.

Az elnökség véglegesítette a II. MMSZ Műanyagipari Konferencia és az éves közgyűlés programját, amelyet idén is az IPAR NAPJAI és AUTOMOTIVE HUNGARY szakmai kiállítás társrendezvényeként, május 18-án rendez meg a Magyar Műanyagipari Szövetség. Az MMSZ közgyűlése zártkörű, erről részletes tájékoztatást a szokott módon emailben kapnak az érintett tagvállalatok, a konferenciára pedig a https://forms.gle/A65eBUNsYFAyjhtG9 linken tudnak előzetesen regisztrálni az érdeklődők, a konferencia eléréséhez az ingyenes belépőhöz a HUNGEXPO területére pedig a www.iparnapjai.hu/polimerek linken juthatnak hozzá. A konferencia részletes programját szintén itt, a májusi számunkban közöljük.

Komoly értéket képvisel, hogy az MMSZ rendszeresen ad ki éves elemzéseket a műanyagipar aktuális helyzetéről, az ehhez szükséges adatgyűjtéssel kapcsolatos on-line fejlesztés tervezetét is áttekintette az elnökség, ami várhatóan júniusra elkészül. Az új rendszer biztonságosabb lesz, összesített adatokat ad az elemzőnek, kitöltése pedig egyszerűbbé válik. A tervek szerint a már új felületen kitöltött statisztikai adatokból az elemzés szeptemberre készül el.