2023. december 16.

Különleges környezeti nevelést szolgáló hulladékgazdálkodási parkot adtak át Miskolcon

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten (EWWR) adták át a MiReHu Nonprofit Kft. vadonatúj, egyedülálló környezeti nevelést szolgáló MakuLand hulladékgazdálkodási parkját, melynek alapötletét az EWWR idei fókuszpontja, a csomagolási hulladékok ihlették, tematikájának köszönhetően pedig R-parknak is nevezik.

Miért R-park? Mert az R-eken keresztül mutatja be elsősorban a csomagolási hulladékok életciklusát az alapanyag előállítástól a hasznosításig. Az R-ek a fenntarthatósághoz vezető, a környezeti hatásunkat csökkentő tevékenységek nemzetközi gyűjtő megnevezése, hiszen angolul valamennyi fenntarthatósági cselekvés tartalmazza az új jelzőt, vagyis azt, hogy Re (Reduce, Reuse, Recycle). A reduce jelentése, hogy csökkentsd a mennyiséget, reuse, vagyis használd újra, és recycle, azaz hasznosítsd újra, dobd a szelektívbe, avagy szó szerint, hozd vissza a körforgásba.

A páratlan hulladékgazdálkodási parkot a MiReHu a korábbi szemléletformáló tevékenységeihez hasonlóan a központi telephelyén, zöld környezetben, mégis a hulladékgazdálkodási tevékenység közvetlen közelében alakította ki, megteremtve ezzel a természet és a hulladékgazdálkodás harmóniáját. A park egy körkörös kialakítású tanösvényből és egy szabadtéri közösségi térből áll. A körkörös tanösvényre 7 önálló kör alakú, egy adott csomagolást bemutató állomás került a körforgásos gazdálkodást szemléltetve, amely a park logójában is megjelenik.

A MakuLand különlegessége, hogy célja, a tudásátadás, a gondolat ébresztés, a kíváncsiságkeltés és a szemléletformálás a természetbe kihelyezve valósulhat meg, akár szakmai vezetéssel, akár múzeumlátogatáshoz hasonló módon, audioguide segítségével végig járva az ösvényt. A sétát a tablókon elhelyezett QR kódok segítségével online játékok, kvízek és videók teszik színessé és tartalmassá, tehát interaktív módon egyszerre nyújtja a múzeumlátogatás és a tanösvényes kirándulás élményét.

 

Kép forrása: boon.hu