2023. április 05.

Három év után újra találkozhatott a szakma

A pandémia miatt három év kihagyás után szervezhetett ismét Kapcsolatépítő rendezvényt az MMSZ, ennek megfelelően nagy volt az érdeklődés a szövetség tagjai részéről, hogy ismét személyesen találkozhassanak szakmai partnereikkel. Ezeknek a kapcsolatépítő rendezvényeknek az ereje abban van, hogy a szakmai előadások szüneteiben a műanyagiparban dolgozó szakemberek kötetlen beszélgetéseket is folytathatnak egymással, a gyárlátogatáson pedig bepillanthatnak a színfalak mögé, tanúi lesznek a munkafolyamatoknak, ami más módon nem lenne lehetséges.

Az MMSZ idei első Kapcsolatépítő rendezvényéhez ezúttal az Ongropack Kft. biztosította a helyszínt.

A vendéglátók részéről Szabó Gyula ügyvezető igazgató nyújtott betekintést az ONGROPACK Kft. életébe. Kisfilmen mutatta be, hogy a gyár 1993. október 1-jén alakult meg a BorsodChem Zrt. leányvállalataként. Az egykori telephely területén bérelt épületeket azonban lassan kinőtték, és ezek egyébként sem feleltek már meg a modern gyártási technológiának, így 2018-ban átköltöztek új üzemükbe. Itt a 6 600 m2-es gyártócsarnok, a keverőüzem és két raktárépület már hiánytalanul kiszolgálta az élelmiszeripari és gyógyszeripari termékek gyártásához szükséges színvonalat.

Termékszerkezetük egyedi, mivel egy alapanyagbázison három lényegesen eltérő technológiával állítanak elő három alapvetően más piaci szegmenset megcélzó terméket. Termékpalettájukon szerepel az élelmiszercsomagolásra alkalmas PVC nyújtható fólia, a gyógyszeripari kemény fólia, valamint a PVC lemezek gyártása építőipari, illetve reklám és ipari célokra.

A kapcsolatépítő rendezvények fontos programja az üzemlátogatás, amikor a résztvevők betekinthetnek a vendéglátó cég gyártási folyamataiba. Itt Varga Balázs cégvezető (j) mutatta be a gyártóüzemet a résztvevők egyik csoportjának.

A csomagolóipar a korszakváltás küszöbén címmel tartott előadást az idei rendezvény meghívott előadója, Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára. Előadását nem véletlenül várták nagy érdeklődéssel a résztvevők, a csomagolóipar számára ugyanis a 2023-24. évek rendszerszintű változásokat hoznak.

Több más mellett a hazai hulladékgazdálkodás koncessziós formába alakul át és a csomagolások környezetvédelmi adóztatása is megváltozik, a folyamatban új szereplő, a koncesszor jelenik meg, és módosul a NAV szerepe is. Miközben megmarad zöldadó jelleggel a környezetvédelmi termékdíjas szabályozás, belép mellé a kiterjesztett gyártói felelősség rendszere is.

Ennek a két, párhuzamosan futó modellnek az indulási határideje 2023. július 1., 2024. január 1-jével pedig az egyes italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere is fel kell álljon, ami nemcsak az érintett italcsomagolásokat előállítóknak, forgalomba hozóknak jelent megoldandó új feladatokat, hanem a kereskedelemnek is, és magánemberként a vásárlókat is fel kell készíteni a visszaváltási díj bevezetésére. Nagy Miklós előadását a következő lapszámunkban részletesen is olvashatják.