2019. szeptember 11.

Elindult a készülődés: K 2019 Preview

Széleskörű sajtótájékoztatót tartottak a világ legfontosabb szakmai vásárának szervezői, a műanyagipar és a média Düsseldorfban gyűlt össze a „K 2019 Preview” programra, amely az utolsó esemény az októberi show előtt. A rendezvényen 15 műanyagipari nagyvállalat mutatta be újdonságait több mint 75 német és nemzetközi újságíró számára, fókuszban a fenntarthatósággal és a körforgásos gazdasággal.

 

A K 2019-et éppen egy olyan pillanatban rendezik, amikor a műanyagok megítélése kedvezőtlen, ráadásul az első felszólaló, a mindig karakán és magabiztos Ulrich Reifenhäuser, a Német Műanyagfeldolgozó-Gépgyártók Szövetségének elnöke is úgy kezdte előadását, hogy megdermedt a közönsége: – Problémánk van. Nagy problémánk. Súlyos problémánk – mondta. – A tengeri és környezeti műanyaghulladékokról készült képeket látva mi is tisztában vagyunk azzal, hogy felelősségünk van a környezetszennyezés megállításában, meg kell oldanunk, hogy a műanyag ne úgy kerüljön be a köztudatba, hogy az káros a környezetre. Azok a képek, amik most az élővilág pusztulását vetítik elénk a műanyagszennyezéssel kapcsolatban, nyomást gyakorol ránk is.

Emellett – vagy éppen ezért – a gépgyártók forgalomcsökkenéssel szembesülnek. Ulrich Reifenhäuser arról számolt be, hogy amíg az utóbbi tíz évben eredményeknek örülhettek, a 2019-es várakozások már lehangolóak, legkevesebb 10% forgalomcsökkenés várható, bár vannak szakemberek, akik szerint ez az előjelzés is túlontúl optimista, a fröccsöntő gépek területén például még nagyobb visszaesés lehetséges. Ennek ellenére sokan reménykednek abban, hogy hamarosan túlléphetünk a válságon, amely – Ulrich Reifenhäuser szerint – nem a tíz évvel ezelőtti mértékben jelentkezik, inkább a fejekben uralkodott el.

– Az „újrahasznosító-gépes fiúk” ugyanakkor igen szerencsések – mutatott rá Reifenhäuser –, mert manapság az újrahasznosíthatóság kutatása, fejlesztése a legpezsgőbb terület. Meg kell győzzük a vásárlókat, a közvéleményt és a médiát arról, hogy erősen koncentrálunk e terület megoldásaira és azon dolgozunk, hogy a gépeink gyorsabbak és a termékek vékonyabbak legyenek, de összességében minden az újrahasznosíthatóságról és a körforgásos gazdaságról szól. Fontos feladatként tekintünk ezekre a területekre, de csak a gépgyártók önállóan nem képesek a megoldásra – közös összefogást kell kialakítanunk – emelte ki Reifenhäuser.

Kiemelt programja volt a rendezvénynek, amikor a szakma jeles képviselőit felvonultató panelbeszélgetésen ismerték meg a résztvevők a vitaindító témákat, véleményeket. A pódiumon megjelentek (a képen balról jobbra) Ulrich Reifenhäuser, a Reifenhäuser-csoport vezérigazgatója, a Német Műanyagfeldolgozó-Gépgyártók Szövetségének elnöke; Oliver Möllenstädt, a Német Műanyagfeldolgozók Szövetségének (GKV) ügyvezető igazgatója; Dr. Rüdiger Baunemann, a PlasticsEurope igazgatója; Boris Engelhardt, a Német Gumiipari Szövetség főtitkára, valamint Erhard Wienkamp, a Külföldi Vásárok Divízió/Düsseldorfi Vásári Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

– A mindennapi életnek nincs olyan része, amelyben a műanyagok ne játszanának szerepet – kezdte tájékoztatóját Dr. Rüdiger Baunemann, a PlasticsEurope igazgatója. – Valóban tapasztalunk kismértékű visszaesést, a világkereskedelmet és a környezetet körülvevő kritikai vitával párhuzamosan azonban iparágunk mindig jó hírnevet képviselt az ipar és az anyag jellegének területén, ami az utóbbi időben vitathatatlanul megváltozott. A környezetszennyezés negatív és erős érzelmeket ébresztő képei hatással vannak és lesznek a műanyagiparra, amire a műanyagiparnak reagálnia kell – ezt látjuk majd itt Düsseldorfban. A PlasticsEurope 2019-ben tizedszer jelenik meg a K-vásáron, a 6. pavilon C40 megastandján található különleges kiállítása pedig ismét nagyszabású lesz és színesen egészíti ki az amúgy is óriási düsseldorfi vásárt. Valamennyien tartozunk ennek az iparágnak – emelte ki az igazgató. – Csatlakoznunk kell a kezdeményezésekhez, a kihívások megoldásaihoz. Létre kell hozzuk a fontos piaci szereplők – a gyártók, a kompaundálók, a feldolgozók, az újrahasznosítók – együttműködését, meg kell mutassuk, hogy a műanyag inkább a megoldás, mintsem a probléma része.

Oliver Möllenstädt, a Német Műanyagfeldolgozók Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint is a német műanyagfeldolgozó ipar készen áll a kihívásra, úgy is, mint Európa vezető, legnagyobb műanyagfeldolgozó országa. Ez egy óriási, hosszútávú projekt, paradigmaváltással egyenértékű, a lineáris értékteremtési modellről át kell állni a körforgásos gazdaság irányába. A szövetség fő törekvése a K 2019 vásáron az innovatív és anyagtakarékos megoldások bemutatása a műanyagok terén – az új építési módszerektől az öko-hatékony terméktervezésen át a műanyag újrahasznosításig, a körforgásos gazdaság szellemében.

Végezetül Erhard Wienkamp, a Düsseldorfi Vásári Igazgatóság ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a K-vásár az egész iparág és az egész világ műanyagos teljesítményének barométere. Nyolc napon át a legfontosabb szereplők lesznek majd jelen a düsseldorfi vásárvárosban és mutatják be, mire képes ez az iparág. Lehetőség nyílik arra is, hogy megtárgyalják, hogyan kíván megfelelni a műanyag- és a gumiipar az új követelményeknek, megvitatják a jelenlegi trendeket és megtervezhetik a jövő irányát.

A magasabb szintű kiszolgálás érdekében a vásári igazgatóság hatalmas – jelenleg is zajló és a nyitásra elkészülő – építkezéssel bővít, készül. A Messe Düsseldorf átépíti a déli bejáratot és az 1. pavilont. Ennek eredményeként az egyik legkorszerűbb és multifunkcionálisabb vásári területet alakítják ki, amely építészeti és működési szempontból is világszínvonalú lesz.

 

PLASTICSEUROPE: SPECIAL K-SHOW 2019

Ez a különleges kiállítási óriásstand az információ, ötletek és vélemények cseréjének központi fóruma lesz, amely mind a hivatásos látogatókat, mind az általános közönséget hivatott elérni. Ahogyan 2016-ban is, mottójuk a Plastics shape the future jelmondat volt, vagyis A műanyagok formálják a jövőt, úgy a középpontba most is a polimerek lendületes innovációja, a forrás-hatékonyság, a digitalizálás, a megújuló energiák és a fenntarthatósági szempontok
kerülnek.

Témanapokkal, előadásokkal, vitaindító- és kerekasztal beszélgetésekkel tarkítva mutatják be törekvéseiket a műanyagipar európai szakemberei, de a tudomány, az ipar és a politika jeles szakértői is adnak tájékoztatókat, megvitatják a gazdasági, társadalmi, ökológiai kihívásokat és a lehetséges megoldásokat. A hét nap programja a következőkben olvasható, amelyet a műanyagok innovációs potenciáljára vonatkozó filmekkel, egy magával ragadó és szellemes kémiai kísérleti bemutatóval, valamint 3D nyomtatási bemutatókkal színesítenek, kiemelendő a mesterséges intelligenciát és a modern anyagokat.

Október 16. (szerda):
Plastics shape the future, A műanyagok formálják a jövőt

Október 17. (csütörtök):
Műanyagok a fenntartható fejlődésben

Október 18. (péntek):
Digitalizáció / Műanyagok, Ipar 4.0

Október 19. (szombat):
Műanyagok a körforgásos gazdaság és a tengeri szennyeződés ütközőpontjában

Október 20. (vasárnap):
Fiatalok és Nevelés / „Arany Vasárnap”

Október 21. (hétfő):
Funkcionalitás I. (anyagok, folyamatok, formatervezés): adalékgyártás, könnyű szerkezetek, mobilitás

Extra programpont: Díjátadó-ünnepség 2019 („WAK”, Polimertechnikai Tudományos Munkacsoport, a legjobb PhD
dolgozatok díjazása)

Október 22. (kedd):
Funkcionalitás II. (anyagok, folyamatok, formatervezés): új anyagok, adalékok, bio-műanyagok

Emellett naponta:
• Robotics FabLab in Action: Lübecki fiatal feltalálók, műanyagok és 3D nyomtatás
• Dr. Gerhard Heywang kísérletei műanyagokkal
• Plastics shape the future – Udo Tschimmel filmjének bemutatása

További részletek:
https://www.plasticsshapethefuture.de/wp-content/uploads/Preliminary-Programme-Special-Show.pdf

https://www.plasticsshapethefuture.de/en/programme/