2024. február 09.

Árriport: mi várható 2024-ben a polimer piacokon?

Milyen is volt 2023? Valójában lehettet volna rosszabb is. Szerencsére az energiaárak normalizálódtak, az infláció mindenhol csökkenésnek indult Európában és a gazdasági visszaesés sem volt jelentős. Velünk maradt azonban a bizonytalanság és a félelem a receszsziótól. Az általános gazdasági helyzet lassan javul, a csökkenő inflációt valószínűleg kamatcsökkentések követik majd az euróövezetben és az övezeten kívül is, a háború azonban velünk maradt, és most már nem csak Ukrajnában, de a Közel-Keleten is. Növekszik a kockázata a szállítási útvonalakat érintő támadásoknak, az ellátási utakat érintő zavaroknak. Bűdy László műanyagipari szakértő, a POLIMEREK Árriport című rovatának állandó szerzője ezúttal az egész évre ad prognózist arról, hogy mi várható a műanyag alapanyagok piacán.

Az európai gazdaságra fókuszálva 2024 legnagyobb kihívása az, hogy sikerül-e az európai ipari termelést és fogyasztást újra növekedési pályára állítani. Az európai polimergyártás alapvetően exportorientált; 2021-ben 57 millió tonna polimert gyártottunk Európában és csak 50 millió tonnát használtunk fel. A helyzet azonban változik, az európai polimerek exportja a relatíve magas energia és feed-stock árak miatt szinte lehetetlen. Összevetésként: az észak-amerikai vegyipari gyártási költségek közel 55%-kal alacsonyabbak az európainál. Mindehhez társul az európai ipar 2023-ban tapasztalt közel 6%-os visszaesése (részletek: www.reuters.com/markets/europe/euro-zone-industry-output-falls-by-more-than-expected-october-2023-12-13).

Az előrejelzések szerint 2024-ben is túlkínálatra, eladási nyomásra és óvatos vevőkre számítunk. A feldolgozók a szokásosnál kisebb polimer készletekkel fognak operálni 2024-ben is. Igyekeznek megtartani beszerzési rugalmasságukat, miközben kerülik a kockázatot. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy 2023 év végén kevesebb szerződést tudtak kötni a polimergyártók, mint ahogy tervezték. 2024 „spot-os” év lesz, ami egyszerre jelent volatilitást és átalakuló vevői beszerzési szokásokat. A volatilitás mértéke azonban nem lesz mérhető a 2021-ben megtapasztalthoz, nem számítunk meredek, akár több száz eurós havi áremelkedésekre. Ettől csak akkor lehet eltérés, ha a Hormuzi-szorost vagy a Szuezi-csatornát lezárnák. Ebben az esetben jelentős olaj és egyéb feed-stock áremelkedéssel kellene számolnunk.

HULLÁMZÓ ÁRPERIÓDUSOK

A legvalószínűbb szcenárió, ami minden általunk vizsgált polimerre igaz, hogy 2024-ben az árak viszonylag rövid, 1-3 hónapos árhullámokban fognak változni egy viszonylag szűk sávban az alábbi logika szerint. Amikor az árak alacsonyak – mint ahogy most is az –, az import leáll. Sok európai gyártó is visszafogja a termelését, az elérhetőségek visszaesnek. Ez lehetőséget ad az európai gyártóknak az áremelésre. Azonban a gyenge kereslet miatt az áremelések nem lehetnek túl meredekek, az áremelést azonnal ellentételezi, hogy a magasabb árszint rögtön élénkíti az importot, illetve az európai termelést. Így egy teljes árhullám az aljától a tetejéig nem lehet nagyobb mint 3-400 euró, de a legvalószínűbb a 2-300 euró nagyságú hullám. Az árhullám időtartama pedig nagyban függ a tengeri szállítás időtartamától, illetve az európai üzemek újraindulásától. Az első árhullám valószínűleg február eleje-április vége között fog végiggördülni a piacokon. Ekkor egy magas ár periódus várható, ezt követően május közepe és augusztus közepe között számítunk egy tartósan alacsony ár periódusra. Az ősz hozhat majd fellendülést, esetleg tartósabb árszint növekedést. Most január elején már láthatóak az áremelési törekvések, sőt volt olyan közép-európai gyártó, aki december végén árat emelt. A sikeres januári áremelés gátja az elhúzódó szabadságolások, a legtöbben csak január második hetében kezdik meg a termelést. Azonban, ha januárban el is marad, februárban már mindenképp sikeres 30-50 eurós áremelés várható, ami már január második felében meghúzhatja a keresletet és kismértékben emelheti az árakat. A beszerzési döntések 2024-ben valószínűleg el fognak tolódni a hónapok közepére, amikor a feldolgozók már világosabban látják a piaci helyzetet és az árakat.

Az európai piac 2024-ben egyfajta stop and go módban fog működni. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb polimergyártók ütemezni fogják a különböző telephelyeken a karbantartásokat, ezzel limitálva a cégcsoport szintű kibocsátásukat. A kihívás nem kicsi. Ahhoz, hogy az európai polimerpiac egyensúlyban legyen, közel 20%-kal kell visszafogni az összesített polimergyártást 2024- ben 2021-hez képest. Egyelőre nem világos, mit tehetnek az egy telephelyes polimergyártók, főként azok, akik finomítóval integráltak. Valószínűleg kisebb karbantartásoktól eltekintve folyamatosan termelni fognak, hacsak a vegyipari alapanyag vagy monomer másként, akár energiahordozóként nem hasznosítható, mint megtapasztaltuk ezt 2023 végén.

Közép-Európa kínálati térképében számítunk néhány nagyobb változásra is a kínálat szerkezetében. A nyugat-európai gyártók valószínűleg nagyobb jelenlétet teremtenek meg a régiónkban, mivel ennek a piacnak nagyobb a növekedési potenciálja. Egyes nagy európai gyártók új logisztikai hubokat kívánnak létrehozni Közép-Európában 2024-ben, de a nagy nemzetközi tradereknek is vannak hasonló terveik. A növekvő nyugat-európai kínálat ellen hat a fuvar- és úthasználati díjak emelkedése szerte Európában, különösen Németországban.

A dráguló közúti szállítás miatt lecsökken a hatékonyan, profitábilisan kiszolgálható földrajzi rádiusz, egyre inkább felértékelődnek a helyi gyártású polimerek. Éppen ezért – ellentétben a nyugat-európai trendekkel – a dél-közép-európai régióban (SCE) várhatók PP és HDPE kapacitás bővítések a következő években.

ERŐSÖDIK AZ IGÉNY AZ ÚJRAHASZNOSÍTOTT ANYAGOKRA

Amiben már az idén jelentős előrelépést várunk 2024-ben, az az újrahasznosítás. Már 2023 vége felé is látszott, hogy a jó és stabil minőségű újrahasznosított anyagok iránt megnőtt a kereslet, köszönhetően a közeledő – az Európai Unió által kitűzött – 2025-ös és 2030-as határidőknek. A nagyobb polimergyártók igyekeznek belépni az újrahasznosítási üzletbe, felvásárolva regionális újrahasznosító cégeket. Ez a tendencia, iparági koncentráció folytatódni fog 2024-ben is, miközben a jó minőségű hulladék regionális elérhetősége továbbra is korlátozott, illetve a magas fuvardíjak miatt az eddigi import hulladék beszerzési lehetőségek is tovább szűkülnek. Mindez várhatóan érezhető áremelkedést fog jelenteni, elsőként az újrahasznosított polietilének, majd a polipropilének és polisztirolok piacán is. Egyelőre kérdés, hogy a regranulátumok széleskörű elterjedése fogja-e csökkenteni a virgin polimer keresletet? Közép-Európában várhatóan nem, illetve szélesebb körben elterjedhetnek a virginrecycling kompaundok, mint hibrid megoldások egyenesen a polimergyártóktól. Ezek biztosítani tudják a stabil és folyamatos, megismételhető minőséget a műanyag-feldolgozás számára. A független újrahasznosítóknak a kisméretű, dél-közép-európai polimergyártók jelenthetnek reményt, akik magas fajlagos termelési költségeik miatt jövedelmezőségi problémákkal küzdenek, azonban a kooperációban az újrahasznosítókkal ők maguk is gyárthatnak jó minőségű virgin-recycling kompaundokat, vagy speciális virgin polimereket az újrahasznosítók számára.

NEHÉZ, DE NEM REMÉNYTELEN ÉV

A gazdasági folyamatokat tekintve egy nehéz 2024-es első félév és kevésbé nehéz második félév előtt állunk. A várhatóan folyamatosan csökkenő infláció és kamatok miatt a gazdaság lassan erőre kap és megindulhat a növekedés, amely nem lesz hasonlítható a korábbi évekéhez, mivel az energia és feed-stock árak továbbra is magasan maradnak. A második félévben az építőipar is növekedésnek indulhat. Valószínűleg el tudjuk kerülni a recessziót európai szinten 2024-ben, de a valódi prosperitásra még várni kell. Az idei évet egyfajta konszolidáció fogja jellemezni, számos kisebb feldolgozó fog beolvadni nagyobb vállalatokba, vagy csak eltűnik véglegesen. Az előttünk álló nehézségeket tekintve a pesszimizmus reálisabbnak tűnik, azonban legyünk optimisták! Közép-Európa a leghamarább növekedést mutató európai régió lesz, ez pedig valószínűleg már az idén bekövetkezik.