2022. május 04.

A MOL felvásárolta Magyarország piacvezető műanyag újrahasznosító vállalatát

A ReMat a műanyagok újrahasznosításában kommunális és ipari eredetű műanyag hulladékot használ fel. A vállalat többféle poli- etilén és polipropilén regranulátumot állít elő és egyedi igények szerinti termékek széles választékát kínálja. A ReMat vezető gyártók automata szelektáló rendszerével, tisztító és regranuláló berendezéseivel rendelkezik, amelyek évente akár 25 ezer tonnát is képe- sek feldolgozni. Ezzel a felvásárlással a MOL képes lesz egyedi igényeknek megfelelő műanyag és újrahasznosított megoldásokat kifejleszteni, hogy teljesíteni tudja ügyfelei egyre növekvő igényét az újrahasznosított anyagok iránt. A ReMat árbevétele 2020-ban 3,6 milliárd forint volt, ennek 22 százalékát az exportbevételek adták. A vállalat adózott eredménye 2020-ban közel 70 millió forint volt.

A MOL a már végrehajtott beruházások mellett folyamatosan keresi a lehetőségeket annak érdekében, hogy növelje az újrahasz- nosított anyagok arányát termékportfóliójában. Az első lépést 2019 novemberében tette meg az Aurora Kunststoffe GmbH, egy új- rahasznosított, műanyag alapú kompaundokat gyártó cég felvásárlásával Németországban. Az Aurora és a ReMat évi 40 ezer tonna összkapacitásával a MOL fenntartható kompaundok és regranulátumok széles választékát kínálhatja az autóipar és a csomagolóipar számára. A MOL stratégiai partnerséget kötött a német APK vállalattal is, amely úttörő szerepet játszik a műanyag újrahasznosítási technológia fejlesztésében, és amelynek oldószer alapú eljárása képes kiváló minőségű polimereket előállítani komplex műanyag hulladékból.

A közelmúltban a MOL stratégiai partnerséget kötött a svájci Meraxis céggel, hogy a jövőben a poliolefin re-kompaundok fejleszté- sét és gyártását előremozdítsa. A MOL a vegyi újrahasznosítás területén is tervez beruházásokat, és komoly lépéseket tesz a további hulladékgazdálkodási tevékenységek irányába.

A MOL-csoport tavaly februárban indította el Shape Tomorrow 2030+ stratégiáját, amelyben még nagyobb fókuszt kapnak a fenn- tarthatósági célok. A stratégia egyik fő pillére a körforgásos gazdaság integrálása a MOL működésébe, ezért a vállalat egymilliárd dollárt fektet be a következő öt évben alacsony szén-dioxid kibocsátású és fenntartható projektekbe. A hulladékok feldolgozása és hasznosítása az új fenntartható megközelítés egyik kulcseleme.