2020. február 19.

A Magyar Tudományos Akadémián jártunk – Diákok beszámolója

2019. december 6-án Dr. Miklós Endréné tanárnő vezetésével látogattunk el
a MTA-ra, a Kaposplast invitálásából. Az ember alkotta anyag- a XXI. század anyaga című konferenciájára 22 diák ment a Táncsics Gimnáziumból. A rendezvény célja a polimerekkel kapcsolatos ismeretterjesztés volt a középiskolások számára. A megnyitót Prof. Dr. Lovász László akadémikus, az MTA elnöke; valamint Prof. Dr. Kollár László akadémikus, az MTA Műszaki Tudományok Osztályának elnöke tartotta. Ezután két 15 perces előadást hallgattunk meg, először a polimer habszerkezetek fejlesztéséről; majd a műanyagok jövője: a 3D nyomtatás lehetőségeiről.

Részesei lehettünk egy akadémiai székfoglaló előadásnak is, amelyet Prof. Dr. Cigány Tibor tartott, az előadás címe “A Jó, a Rossz és a Csúf”- a (Mű)Egyetemtől a (Mű)Anyagokig volt. Ezután pedig egy fogadáson vehettünk részt, ahol különleges ital, szendvicskínálatból (Jécemelles kanapé tzatzikivel, teljes kiőrlésű kenyéren és Camembertes) és deszertekből választhattunk. Míg ezeket fogyasztottuk, akadémikusok tartottak nekünk az asztaloknál előadásokat. Olyanokat hallgathatunk meg, mint például: Mikrotechnológia a robotsebészetben Prof. Dr. Bársony István által; Fehérjék, az élővilág céltudatos munkásai Prof. Dr. Perczel András előadásaként vagy Mesék a matematikáról Prof. Dr. Rónyai Lajos prezentálásában.

Az étterem ablakából láttuk a Budai Várat, a Halászbástyát és a Sándor Palotát is. Számunkra ez nagyon nagy élmény volt és nagyon köszönjük mindenkinek aki lehetővé tette ezt, hogy ellátogathattunk a Magyar Tudományos Akadémiára és ilyen nagyszerű előadásokon vehettünk részt.

 

Cikkírók: Petrovics Panna és Kiss Csenge 9. A

Kaposvár, Táncsics Mihály Gimnázium