2022. július 06.

A kihívásokhoz igazodva egyre intenzívebb a munka

Személyes részvétellel tartotta meg idei közgyűlését az MMSZ

Megtartotta idei közgyűlését az MMSZ, amelynek legfőbb újdonsága a helyszínválasztás volt. Az elnökség a kétéves lezárást követően a HUNGEXPO ipari szakkiállításán tartotta meg első személyes részvétellel találkozóját, így a tagok azon túl, hogy meghallgatták az elnökség beszámolóját, majd ezt követően részt vehettek az ugyancsak az MMSZ szervezte Műanyagipari konferencián, megtekinthették a kiállítótérben az ipar legújabb fejlesztéseit is.

Komoly szervezeti változások történtek az elmúlt évben érdekvédelmi szövetségünkben – tájékoztatta a tagságot beszámolójában Hajdárné Molnár Elvira, az MMSZ elnöke. Az elnökség és a felügyelő bizottság sokat gondolkodott azon, hogyan lehet még hatékonyabban megvalósítani a szövetség érdekképviseletét a társadalmi felelősségvállalás terén, az előrehaladást, a működést, a műanyagipari vállalkozások gazdasági érdekképviseletét. Azt láttuk, hogy a pandémia okozta megváltozott sajátságos körülmények között egy sokkal intenzívebb működésre, intenzívebb kommunikációra van szükség. Sokkal több területen kell kifejteni a szövetség elnökségének a tevékenységét, ezért terjesztettük elő a tavalyi közgyűlésünk előtt, hogy növelni kell a szövetség elnökségének és felügyelő bizottságának a létszámát. Az új struktúrát megszavazta a közgyűlés, az elnökség létszámát 11 főre növeltük, a felügyelő bizottságét pedig háromról ötre. Ezzel együtt a szakmai területeket is meghatároztuk, ahol az elnökség aktívan kifejti a tevékenységét.

Hajdárné Molnár Elvira ezt követően arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az elmúlt évi szervezeti átalakítás meghozta a kívánt eredményt. Azzal, hogy a korábbi háromról ötre bővült az alelnökök száma, erősödött a műanyagipari szakmai érdekegyeztetés is azt követően, hogy valamennyien önálló felelősségi területet kaptak. Az általános alelnök Gera Sándor a szakmai koordinációért felel, dr. Demjén Zoltán a körforgásos gazdasággal és a másodnyersanyagokkal kapcsolatos tárgyalásokat irányítja az MMSZ részéről a szakmai és a kormányzati fórumokon. Holló László az üzletfejlesztésért és külkapcsolatokért felelős alelnök a hazai és a külföldi fejlesztési, termelési, üzleti folyamatokat kíséri figyelemmel, ezek alapján támogatja egy gazdasági piacteret létrehozva a műanyagipar képviselőit. Palócz Tamás a kommunikáció és a nyilvánosság területéért felel, mindenekelőtt a szakág megítélésének reális alapokra helyezésével, a műanyagipart ért támadásokra adott higgadt, szakmai válaszok közzétételével segít, Tóth Csaba pedig kezdeményezi, koordinálja és szervezi az összehangolt fellépést a szakképzés és a szemléletformálás terén.

Dr. Kucsma János: Az elmúlt évben a covid okozta probléma kezelése mellett a műanyagiparnak meg kellett birkóznia az alapanyagok év eleji drasztikus áremelkedésével, valamint a IV. negyedévben az energiaárak nagymértékű emelésével. Az MMSZ elnöksége a probléma enyhítésére az ITM illetékes államtitkárságával tárgyalást kezdeményezett.

Az elmúlt évet a pandémia határozta meg, az MMSZ elnöke kiemelte, hogy ez idő alatt is intenzív kapcsolatot ápoltak több témában az illetékes minisztériumokkal. Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) folyamatosak voltak tárgyalásaik, részt vett az MMSZ a műanyagipari stratégia kidolgozásában: Ez egy hosszú folyamat volt – emelte ki Hajdárné Molnár Elvira. Több lépcsőben adtunk szakmai javaslatokat, meghatároztuk azokat a fő területeket, amelyekben a véleményünket mindenképpen szeretnénk beépíteni a minisztérium által kidolgozott stratégiába. Ehhez nyújtottunk be elemzéseket Magyarország műanyagiparáról, illetve erre épülve kidolgoztunk egy középtávú fejlesztési javaslatot is. E mellett a másodnyersanyagok előállításának, felhasználásának ösztönző rendszeréhez adtunk még javaslatokat, mivel több tagvállalatunk érintett ebben a körben. Nem utolsósorban a kommunikáció, tájékoztatás, szemléletformálás területén tettünk ajánlást az ITM-nek arról, hogy rövid- és hoszszútávon milyen csatornákon és hogyan kellene kommunikálni a műanyagiparral kapcsolatos kérdéseket.

A covid alatt azt is tapasztaltuk, hogy a váratlan gazdasági esemény következtében valamennyi vállalatunknak újra kellett gondolnia működését. Az első sokkhatások után kérdőíves felméréséket készítettünk, adatokat gyűjtöttünk közel 400 műanyagipari szereplő bevonásával, így kaptunk pontos helyzetértékelést a hazai vállalatok állapotáról. Ezeket az elemzéseket a kormányzat is felhasználta azokban a programokban, amiket a covid időszaka alatt bevezetett, ilyen volt több más mellett a kapacitásbővítő pályázatok támogatása, a munkahelymegtartó támogatás, a hitelmoratórium. Ezt követően ezeknek a kormányzati intézkedéseknek is folyamatosan mértük a hatását, és visszajelzést tudtunk adni az ITM-nek és a Pénzügyminisztériumnak ezek hatékonyságáról a műanyagiparban. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt is kezdeményeztünk tárgyalást az ITM-ben, az inflációs hatások elkerülésére kidolgoztunk itt is egy rövid- és egy középtávú javaslatot, kompenzációt kértünk azon vállalatok számára, akiket súlyosan érint az áremelkedés, de sajnos csak részsikereket tudtunk elérni. A tárgyalásokat azonban, amint feláll az új kormányzati rendszer, tovább folytatjuk. A hosszútávú javaslatoknál is biztató visszajelzést kaptunk, ott megújuló energiák alkalmazására kértünk vissza nem térítendő fejlesztési támogatás kialakítását.

A közgyűlés fontos pillanata volt, hogy ismét személyesen találkozhattak a műanyagipar képviselői. A képen balról jobbra: dr. Demjén Zoltán, az MMSZ alelnöke, Szalontai Tamás, a BASF értékesítője, Lengyel Zoltán, a Biesterfeld magyarországi képviselője.

A nemzetközi kapcsolatok ápolásában is aktív az MMSZ. Ugyan most változás történik a PlasticEurope-pal évek óta tartó szakmai együttműködésben, az új alapokra helyezett forma most alakul, de hosszútávon ez a szakmai kapcsolat is megmarad. Az MMSZ emellett részt vett a DEMETRA elnevezésű, a duális szakképzés módszertanának kidolgozására létrehozott nemzetközi projektben is, ez a nemzetközi konzorciumi pályázat egy vissza nem térítendő pályázatból valósult meg. Lényege, hogy a több nemzet képviselői által kidolgozott módszertan szerint, hogyan lehet gyorsan követni és lépést tartani az iparban történő változásokkal a műanyag-feldolgozó duális szakképzésben.

A hagyományos MMSZ rendezvények a covid jegyében sorra elmaradtak az elmúlt évben, a düsseldorfi K 2022 vásár szervezése azonban már az elmúlt évben elkezdődött, újra lesz magyar stand. A hazai kiállítások is alapvetően a virtuális térben valósultak meg, ősszel az Automotive Hungary-n azonban képviseltette magát a szövetség és a POLIMEREK egy közös standdal. Új elem az MMSZ működésében, hogy duális képzési együttműködést kötött a Budapesti Gazdasági Egyetemmel. Egy nemzetközi gazdálkodás és egy kereskedelem-marketing szakos hallgatót foglalkoztat az iroda, a külkereskedelemmel foglalkozó közgazdászok bevonásával az üzleti kapcsolatok erősítése a cél. A külföldi lehetőségekkel kapcsolatban gyűjtenek információkat, ez az adatbázis a tagvállalatokat segíti.

FELKÉSZÜLÉS A KISZÁMÍTHATATLAN JÖVŐRE

Az MMSZ elnöksége tavaly év végén határozta meg azokat a területeket, amelyek képviseletét ebben az évben fókuszban akarja tartani, és azt is, hogy ezeket milyen módszerekkel kívánja megvalósítani. Ennek megfelelően állította össze a szövetség idei munkatervét. Amikor ez készült, a pandémia okozta válság következményeivel számoltak, bízva abban, hogy a nehéz időszak a végéhez közeledik, a háború azonban váratlanul ért mindenkit:

Azt gondolom, sokan vagyunk ezzel így, aggodalommal nézünk a jövő felé, de alapvetően amit meghatároztunk év végén feladatokat, azok ma is érvényesek – mutatta be az MMSZ elnöksége előtt álló idei terveket Hajdárné Molnár Elvira. A kormányzati kapcsolatok erősítését továbbra is kiemelt helyen kezeljük, nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ebben a kritikus helyzetben, a háború okozta kockázatok növekedése miatt, az erőteljes inflációs hatásokra tekintettel legyen egy olyan intenzív kommunikáció a szövetség és a kormányzat között, ahol a lehető legjobban tudjuk képviselni a műanyagiparban dolgozó vállalkozások érdekeit. Úgyhogy nagy figyelemmel kísérjük a kormányalakítást és várjuk, mikor jön el az első pillanat, amikor kopogtatni lehet az új minisztériumok ajtaján – jelentette be az elnök.

Közgyűlésének és Műanyagipari konferenciájának különleges helyszínt választott az MMSZ elnöksége, a Hungexpo tanácsterméből be lehetett látni a a szakvásár legnagyobb pavilonját.

Az MMSZ kommunikációja a tagság és a szakmán kívüliek irányába is lényegesen intenzívebbé vált, a kommunikációs csoport dinamikus és lelkiismeretes csapatát emelte ki Hajdárné Molnár Elvira. Megnövekedett sajtómegjelenéseink száma, ezek olvashatók az MMSZ Facebook Csoportjában, megújult a szövetség honlapja, és havonta jelenik meg a szakma folyóirata, a POLIMEREK, illetve folyamatosan frissül a www.polimerek.hu weblapunk is, több mint ezren kapják havonta hírleveleinket. Egyre szélesebb körben tájékoztatjuk szakmai és civil fórumainkon olvasóinkat a műanyaggal kapcsolatos hírekről.

Az elmúlt évben a covid törölte, most áprilisban azonban nagy sikerrel rendezte meg az MMSZ Az ember alkotta anyag – a XXI század anyaga rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémián. A Műanyagipari konferencia új esemény az MMSZ rendezvénypalettáján: A közgyűlés után a mai napot a konferenciával folytatjuk. Nagy várakozással tekintünk elé, ha igazolja létét, a továbbiakban is minden évben helyet kap eseménynaptárunkban. Fontosnak ítéltük meg, hogy adjunk egy tágabb kitekintést arról a műanyagipar számára, hogy mik a lehetőségek, mik azok a stratégiai kérdések, amelyekben mindenképpen válaszokat kell megfogalmaznunk és az érdekeket képviselnünk. Erről fog szólni a mai nap második fele. Két kiállítást terveztünk erre az évre, az összevont Ipar Napjai és Automotive Hungary kiállítások mellett a düsseldorfi K 2022 vásáron való részvételt egy nemzeti standdal. A düsseldorfi kiállításhoz hagyományosan most is szervezzük a Magyar Estet, ahová német műanyagipari szakembereket hívunk meg. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon nyitottak irányunkba, és a konzulátus is aktívan szerepet vállal ennek a rendezvénynek a szervezésében.

Kapcsolatépítő rendezvényeinket is szeretnénk folytatni, egy ilyen alkalom előkészítése már folyamatban van. A Budapesti Gazdasági Egyetemmel egyeztettünk arról, hogy együttműködésünk keretében szívesen látnák szövetségünk tagjait egy olyan nyílt szakmai napra, ahol a műanyagipart érintő külkereskedelmi adózási kérdésekről, várakozásokról hallgathatnánk meg előadásokat, illetve arról, hogyan lehet bekapcsolódni a duális képzésbe, a vállalkozások hogyan köthetnek szerződést az egyetemen tanuló diákokkal.

A műanyagipari adatbázist továbbra is építjük az előző évek gyakorlatának megfelelően, ezeket az elemzéseket elolvashatják majd a POLIMEREK-ben. És mivel a gazdasági környezet nagyon változó, nagyon kockázatos, úgy gondoljuk, folytatni fogjuk kérdőíves felméréseinket, és az ebből származó elemzéseket most is eljuttatjuk tagvállalatainkhoz, illetve az illetékes szakminisztériumokhoz – fejezte be beszámolóját Hajdárné Molnár Elvira, az MMSZ elnöke.

Az MMSZ közgyűlésének tagjai az érdekvédelmi szervezet elmúlt évi, illetve az ez évi munkatervét és költségvetési tervezetének beszámolóját egyhangúan fogadták el.

A TISZTÚJÍTÁS EREDMÉNYT HOZOTT

A Magyar Műanyagipari  Szövetség  felügyelő  bizottsága megállapította, hogy az MMSZ tevékenységét 2021-ben is a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint végezte. Dr. Kucsma János, a felügyelő bizottság elnöke ál- lásfoglalásában külön kiemelte, hogy a szervezet munkájában kellő módon igazodott a koronavírus-járvány okozta sajátos helyzethez és adottságokhoz. Hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt évben a covid okozta probléma kezelése mellett a műanyagiparnak meg kellett birkóznia az alapanyagok év eleji drasztikus áremelkedésével, valamint a negyedévben az energiaárak nagymértékű emelésével. Az MMSZ elnöksége a probléma enyhítésére az ITM illetékes államtitkárságával tárgyalást kezdeményezett.

Az elvégzett feladatok közül külön kiemelte Kucsma János az MMSZ irodának a járványhelyzettel kapcsolatos komplex adatgyűjtését, amit az elnökség képviselői továbbítottak az ITM-hez és a Pénzügyminisztériumhoz, és felhívta rá a figyelmet, hogy ezen helyzetjelentések eredményesen beépültek a pályázati kiírásokba. Új feladata volt az MMSZ-nek, hogy aktívan közreműködött a Műanyagipari Tudományos Klaszter által koordinált  műanyagipari  fejlesztési stratégia kidolgozásában, de jelentős eredmény- ként jelölte meg, hogy az ITM által elkészített és a következő hét évre vonatkozó hulladékgazdálkodási stratégia műanyagiparra vonatkozó részét is az elnökség szakmailag véleményezte.

Komoly eredményként értékelte a felügyelő bizottság az MMSZ elnökségében a tisztújítást követő szervezeti változásokat, az alelnökök felelősségi köreinek célirányos meghatározását, amely még aktívabbá és hatékonyabbá tette a munkát.

Ajánlásukban szerepel, hogy az elnökségnek még szorosabbra kell fűzni kapcsolatait a tagvállalatokkal. Minden eszközzel segíteni kell a körforgásos gazdálkodás szé- leskörű  kibontakozását,  minden  fórumon  hangsúlyozni a műanyag hulladékok szelektív gyűjtésének, valamint a műanyag szekunder alapanyagok újrahasznosításának fontosságát. Minden évben visszatérő ajánlás a felügyelő bizottság részéről a taglétszám további növelése, új javaslat pedig egy szakmai piackutatás elvégzése Elvárások az MMSZ felé  a műanyagipar területén témakörben.