2022. szeptember 04.

70 éve rendezik Düsseldorfban a K szakvásárt – Hagyományosan az MMSZ is szervez nemzeti standot

Az idei K vásárt október 19-26. között rendezik meg Düsseldorfban, amelyen öt hazai cég is kiállít, valamint hagyományosan a Magyar Műanyagipari Szövetség szintén jelen lesz a magyar nemzeti standdal. A hazai nyitórendezvényen az újságírókat és a szakma képviselőit a düsseldorfi K vásár projekt igazgatója, Thomas Franken és a vásár magyar képviseletének vezetője, Máté Szilvia tájékoztatták a jubileumi rendezvényről, emellett Farkass Gábor, az MMSZ igazgatója meghívott előadóként számolt be a műanyagipar jelenlegi helyzetéről.

A 2022-es év különleges a K-Messe életében. Hetven évvel ezelőtt, 1952-ben a műanyagokkal foglalkozó vállalatok és szakmai szövetségek úgy döntöttek, hogy az akkori NOWEA Nordwestdeutsche Ausstellungsgesellschaft-tal, a mai Messe Düsseldorf vásártársaság elődjével életre hívnak egy olyan rendezvényt, amely a polimer alapanyagok teljesítőképességét és sokoldalúságát mutatja be. Ez az időszak volt a műanyagok tömeggyártásának kezdete, ekkor született meg Düsseldorfban a K-Messe, amelynek első, A műanyagok csodája című premierjén 270 kiállító vállalat vett részt, kizárólag Németországból, összesen mintegy 14 000 négyzetméternyi kiállítási területen. A kiállítás célja pedig az volt, hogy ne csupán a szakmai látogatóknak, hanem a nagyközönségnek is bemutassák azt az új anyagot, amely szebbé és kényelmesebbé teheti a mindennapi életüket.

Hetven év elteltével furcsának hatnak ezeket az idők, hiszen a K-Messe már néhány év után, 1963-tól kizárólag szakmai látogatókat fogad és a műanyag- és gumiipar világviszonylatban legfontosabb seregszemléjeként ünnepelt sikersorozata mind a mai napig töretlen. Mára a düsseldorfihoz mérhető egyetlen más nemzetközi seregszemle sem büszkélkedhet, idén a Düsseldorfi Vásárváros teljes területét elfoglaló K szakvásárra mintegy 3 000 kiállítót várnak 61 országból.

K 2022 AZ IPARÁG VILÁGVISZONYLATBAN IS LEGFONTOSABB SZAKVÁSÁRA

A 2022. évi K szakvásárt éppen megfelelő időpontban rendezik ahhoz, hogy a világjárvány okozta változásokat követően ismét támpontokkal szolgáljon a műanyag- és gumiiparnak. A világ műanyag- és gumiiparának kiemelkedő képviselői 2022-ben is felsorakoznak Düsseldorfban, közel 175 000 négyzetméternyi kiállítási területen mutatják be legújabb fejlesztéseiket. Jelentős részvétel várható az európai, mindenekelőtt a német, olasz, osztrák, török, holland, svájci és francia gyártók részéről, valamint az amerikai vállalatok körében. Ugyanakkor az ázsiai vállalatok is évről-évre növekvő számban vonultatják fel termékeiket, fejlődési irányzataikat és újdonságaikat, különösen Kína, Tajvan, India, Dél-Korea és Japán részvétele kiemelkedő.

A vásárcsarnokok beosztása:

  • Gépek és berendezések: , 3., 4., 8b, valamint a 9-17. csarnokokban
  • Alap- és segédanyagok: , 6., 7., 7a, 8a és 8b csarnokokban
  • Félgyártmányok, műszaki alkatrészek és erősített műanyagokból készített alkatrészek: 5., 6., 7., 7a, 8a és 8b csarnokban

A K 2022 SZAKVÁSÁR MEGHATÁROZÓ TÉMÁI

Már az utolsó, három éve rendezett K szakvásár alkalmával egyöntetűen hangsúlyozták a szervezők, hogy a teljes értékláncban működőképes és zárt körfolyamatokat kell létrehozni. Ennek szellemében a K 2022 szakvásárt három alapvető témakörre építik: a körforgásos gazdaság, a klímavédelem, a digitalizáció a kiemelt területek.

A három alapvető témakör bemutatásában magas szintű szakmai támogatást kap a düsseldorfi K szakvásár a rangos szakértői tanácsadó testülettől, a K 2022 Tudományos Tanácsától. A közreműködő tudományos szakemberek már kidolgozták, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni. Ilyen például a kompozitok újrahasznosítása, az újrahasznosított anyagféleségek szabványosítása, a mikroműanyagok a környezetben, a biológiailag lebomló műanyagok valamint a szén-dioxid felhasználása polimerek előállításához.

HIVATALOS KÜLÖNBEMUTATÓ: „PLASTICS SHAPE THE FUTURE“

A düsseldorfi K szakvásár hivatalos különbemutatóját, A műanyagok formálják a jövőt néven ismét a 6-os vásárcsarnokban rendezik. Fő üzenete a rendezvénynek, hogy az iparág gyökeres átalakuláson megy keresztül a körforgásos gazdaság felé, és ezt a témakört a legkülönbözőbb formátumokban világítják meg. A különbemutató keretében tematikus napok, mozgóképes prezentációk, valamint pódiumbeszélgetések és kreatív bemutatók várják az érdeklődőket. Az iparág szakértői bemutatják, hogy miként lehet fenntarthatóan előállítani a jövő műanyagféleségeit, hogy milyen irányú változások körvonalazódnak már ma is, illetve hogy milyen elképzeléseknek van esélye a jövőbeni megvalósításra. A vitafórumokon részt vesznek politikai, társadalmi csoportok, valamint civil szervezetek képviselői is. A különbemutató a német műanyagipar rendezvénye a PlasticsEurope, Németország (e szervezet fő magyar partnere az MMSZ), a Messe Düsseldorf vásártársaság közreműködésével.

CIRCULAR ECONOMY FORUM

Az előző K szakvásáron nagy sikerrel mutatkozott be a Körforgásos Gazdaság Fórum, amely a K 2022-n a 10-es és 16-os vásárcsarnok közötti szabadterületen várja a látogatókat, ahol a VDMA (a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) 13 tagvállalata mutatja be élőben a körforgásos gazdaságot és annak átfogó összefüggéseit.

SCIENCE CAMPUS KÜLÖNBEMUTATÓ

A K 2022 Tudományos Kampusza a kutatás és a gazdaság közötti párbeszédet jeleníti meg. A kiállítók és a látogatók ezen a kampuszon szerezhetnek átfogó összképet a műanyag- és a gumiipari ágazat tudományos tevékenységéről, valamint megoszthatják tapasztalataikat a vállalatok és a felsőoktatás együttműködéséről.

BEMUTATKOZIK A START-UP ZONE

Az új ötlettel induló start-up vállalkozásoknál fiatal, kreatív, rugalmas, jövőbemutató és mindenekelőtt innovatív problémamegoldó képességgel rendelkező emberek dolgoznak. Mi is illene ezért jobban a K 2022 szakvásárhoz, minthogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a műanyagokhoz és gumiféleségekhez kapcsolódó innovatív termékekre és megoldásokra szakosodott új piaci szereplőknek? Ezt biztosítja a START-UP ZONE a K 2022-n, a Düsseldorfi Vásárváros 8b csarnokában.

INTERAKTÍV ÉS MULTIMÉDIÁS: A K COMMUNITY

A düsseldorfi K szakvásár sikerének egyik kulcsa az is, hogy mindig a piaci igényekhez igazodik és ennek megfelelően fejleszti tovább a vásárkoncepciót. A személyes részvételt kínáló düsseldorfi seregszemlét már előzetesen kibővítették további digitális kínálattal. Ez is tovább erősíti a düsseldorfi K szakvásárnak az iparág központi kommunikációs és tájékozódási platformjaként betöltött vezető szerepét – nem csupán a személyes részvételt kínáló seregszemlén, hanem azon túlmenően is. A vásárnak 2021 áprilisa óta saját online folyóirata is megjelenik, ez a K-MAG (mag.k-online.de), ennek fő rovatai, az Industry Voices – Hírek az iparágból, Science News – Tudományos hírek, Young Professionals – Fiatal szakmabeliek, Apropos K, a műanyagokhoz kapcsolódó színes hírekkel szolgálnak a mindennapokból. A vásár új hírlevele a K-monthly, erre feliratkozni a K 2022 honlapjáról vagy a K-MAG folyóiratból lehet.

A hazai nyitó rendezvényen az újságírókat és a szakma képviselőit a düsseldorf K vásár projekt igazgatója, Thomas Franken (középen) és a vásár magyar képviseletének vezetője, Máté Szilvia (jobbra) tájékoztatták a jubileumi rendezvényről, emellett Farkass Gábor, az MMSZ igazgatója (balra) meghívott előadóként számolt be a műanyagipar jelenlegi helyzetéről.

K-TALK

A K 2022 szakvásár egyik fénypontja már most is elérhető a nagyszabású seregszemle előfutáraként. A K-Talk 2022 januárja óta az őszi szakvásárig kínál havonta izgalmas vitafórumokat. Mindezt különböző nemzetközi résztvevőkkel: iparági szakértőkkel, tudósokkal, a felhasználó iparágak, valamint a politika, a média és a civil társadalom képviselőivel. A K-Talk hasznos bepillantást enged a műanyagok felhasználási területeire, technológiai újdonságokat vonultat fel és megvitatja az iparág előtt álló jelentős kihívásokat. A legjobb gyakorlatot bemutató konkrét példáktól a hosszú távú, jövőbe mutató stratégiákig – a vitapartnerek jövőképe és eltérő nézőpontja ötletekkel és támpontokkal szolgál, és ösztönzi a nemzetközi eszmecserét. A K-Talk beszélgetések online a k-online.com oldalon, angol nyelven közvetítik. Mivel fontos a fórum szervezői számára az aktív eszmecsere, a beszélgetések teljes időtartama alatt lehet kérdéseket feltenni a chat-funkcióval.

A K-APP ÉS A TÁRGYALÁSOKAT SZERVEZŐ SEGÉDESZKÖZ

Aki a K szakvásárt megelőzően vagy akár a seregszemle alatt is mindig naprakész híreket akar, az töltse le a K-App applikációt az okostelefonjára (iOS és Android alatt egyaránt). Az applikációval

minden érdeklődő folyamatosan és kényelmesen elérheti a híreket és a hasznos jótanácsokat a teljes iparágból. Az online elérhető kiállítói adatbázishoz is hozzá lehet férni az applikációból.

Az üzleti partnerkereső funkcióval a szakmai látogatók 2022 augusztusától a K-online honlapon tudják megkeresni az érdeklődésüknek megfelelő szakmai résztvevőket. A kereséshez csupán az érdeklődési kört és a keresési paramétereket kell megadni. Az érdeklődési körök gyors összevetésével azonnal ajánlásokat és egyéni javaslatokat lehet kapni. A kiállítók és a szakmai látogatók így már a szakvásárt megelőzően felvehetik egymással a kapcsolatot, és egyeztethetnek megbeszéléseket a szakvásár ideje alatt is.

△ Mai szemmel megmosolyogtatóak voltak a korabeli reklámok, a 70 évvel ezelőtti K-Messe ugyanis még a modern háziasszonyt szólította meg a világháború utáni gazdasági csoda esztétikai jelképeit hirdetve, például a divatos PVC esőkabátokat vagy a leheletvékony nejlonharisnyát. A mai kínálat egészen más: az elektronikai, gyógyászati, járműipari vagy repülőgép- és űripari követelményeknek megfelelő különleges és csúcstechnológiát képviselő műanyagok bemutatásával találkoznak Düsseldorfban a szakemberek – számoltak be a múltról és a jelenről a rendezők.

Ezt követően Farkass Gábor, a Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) igazgatója röviden bemutatta a Szövetség vezetésében az elmúlt évben lezajlott fontos változásokat, emellett a COVID utáni országos műanyagipari helyzetről beszélt. Az MMSZ-nek több kiemelt projektje volt az elmúlt években, ezek közül az egyik legfontosabb a COVID helyzet szakmára gyakorolt hatásának folyamatos nyomon követése és az erről való beszámolás. Ezeket az összefoglalókat az MMSZ által alapított és kiadott POLIMEREK újságban ami a szakma egyetlen havi lapja jelentették meg öt alkalommal: A kép messze nem egyszerű és nem egységes – részletezte az igazgató. Az elég hamar, pár hónappal a válság kezdete után nyilvánvalóvá vált, hogy kétféle módon érinti szélsőségesen a szakmát a válság. Egyfelől főleg a kezdeti szakaszban és a kis cégek, kisvállalkozások esetében komoly problémákat lehetett tapasztalni. Viszont, gyorsan megjelent a válság gerjesztette kereskedelem is, azaz voltak olyan cégek, akik a többiekkel ellentétben arról panaszkodtak, hogy nem tudnak eleget termelni, nincs elég szakemberük, nem tudnak anyagot vásárolni, logisztikai problémáik vannak és ez a kettősség mindvégig fennmaradt.

A későbbi időszakban pedig egyértelműen azt tapasztaltuk legalábbis ennek az öt felmérésnek az alapján -, hogy a kezdeti nagy hullámok elsimulni látszanak. A veszteséget nem tudta kizárni a teljes szektor, de azoknak a cégeknek a száma, akik komoly veszteséget szenvedtek akár árbevétel kiesésben, akár a létszám elvesztésében -, szerencsére nem jelentős. A COVID járvány lecsengésével pedig az alapanyagok ár- és logisztikai helyzete vált nagyon nehezen kezelhetővé, majd ez év elejétől a háború gerjesztette energiaválság újabb erős kihívást állított szakmánk elé is.

Mindenesetre most egy egészen másfajta kihívás van jelen a műanyagpiacon, aminek hatásait egy újabb felméréssel igyekszik bemutatni a Szövetség. Így elmondható, még mindig mozgalmas időszakot élünk, de már úgy véljük, hogy nem elsősorban a COVID miatt – zárta értékelését Farkass Gábor.

NEMZETI STAND: 8B PAVILON H79

A Műanyagipari Szövetség hagyományosan, évtizedek óta szervez magyar nemzeti standot a K vásárra is, más neves nemzetközi vásári megjelenések mellett. Így lesz ez ebben az évben is, 2022-ben 90 négyzetméter területen négy magyar cég állít ki a Szövetség által szervezett standon: 8B pavilon H79. Közöttük hagyományos partnereinkként említhetjük az Ongropack Kft.-t és a Som-Plast Kft.-t, utóbbi a Wittmann-Battenfeld Kft. partnereként mutatkozik be. Emellett még öt cég, illetve intézmény állít ki önállóan Düsseldorfban ebben az évben, ezek a MOL Nyrt., a BorsodChem Zrt., az Inno-Comp Kft., a Cavity Eye Hungary Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem Polimertechnika Tanszéke, utóbbi kettő – 2019 után ismét együttesen állítanak ki.

Az MMSZ ebben az évben is szervez Magyar Estet, amelyek az elmúlt években már bizonyították népszerűségüket a magyar kiállítók körében. A K 2019 Magyar Est helyszíne Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusa volt, házigazdája Szegner Balázs főkonzul. Az estre meghívót kapott Eric Wallner, az Észak-Rajna-Vesztfália Műanyagipari Egyesülés (NRW Kunststoffland) projektvezetője is, aki bemutatta az egyesülés széleskörű, színes és intenzív tevékenységét. Ez alkalommal október 21-én, pénteken szervezi meg az MMSZ ezt a szakmai alkalmat a magyar kiállítók és látogató műanyag-feldolgozó cégek számára. Idén is fontos szerephez jut a 2019-ben megismert legjelentősebb német műanyagipari feldolgozói egyesület (NRW Kunststoffland), ami azt is jelenti, hogy a német-magyar műanyag-feldolgozói kapcsolatok magasabb szintre kerülhetnek.

Az MMSZ emellett tárgyalási lehetőséget is biztosít a nemzeti standon tagvállalatai, partnerei számára, előre foglalt időpontban. Mindkét lehetőségre jelentkezni a iroda@ huplast.hu e-mail-címen lehet.