2022. augusztus 03.

Sok jó ötlet van, de a magyar fejlesztések üzleti hasznosulása csekély

A hazai vállalkozások mindössze három százaléka rendelkezik legalább egyféle szellemi tulajdoni oltalommal.

Júniusban ülésezett a Magyar Műanyagipari Szövetség elnöksége, amelyre meghívtak két előadót: Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke számolt be a hazai szellemi tulajdon stratégiáról, felhíva a figyelmet az oltalomjog megszerzésének fontosságára, majd Dászkál János, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda munkatársa adott tájékoztatást arról a munkájukról, amellyel célirányosan hozzásegítik a hazai vállalkozásokat a közvetlen európai uniós forrásokhoz, de emellett elsődleges információkat is nyújtanak nekik, és segítenek a partnerkapcsolatok, konzorciumok kiépítésében. Az elnökség egyöntetűen megfogalmazta, hogy ezeket az előadásokat az MMSZ tagok elé viszik, kapcsolatépítő rendezvényeken kapnak lehetőséget az előadók a széleskörű tájékoztatásra, kellő érdeklődés esetén pedig tanfolyamokat is szerveznek ezen lehetőségek propagálására. A POLIMEREK újságban, valamint a www.polimerek.hu honlapon szintén folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat mindkét témakörben.

– Nézőpontváltásra van szükség Magyarországon. – kezdte tájékoztatóját Pomázi Gyula, és lévén az elnökségi ülés helyszíne a Budapesti Műszaki Egyetem rektori tárgyalójában volt, a hazai egyetemeken tapasztalható kedvező változásokról szólt elsőként: – Az egyetemek jó irányba haladnak, mára felismerték, hogy egyik komoly bevételi forrásuk a náluk koncentrálódó tudástőke, védett szellemi tulajdonuk hasznosítása lehet.

– Elgondolkodtató adat – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula -, hogy 2019-ben a huszonhárom hazai állami egyetem összesen 12 beadott szabadalommal rendelkezett, de az egész országban is mindösszesen 450 volt az adott évben beadott szabadalmak száma. Viszonyításként: a Samsung ennek hetvenszeresét adta be ugyanebben az évben. Vagyis, amikor arról beszélünk, hogy kreatívak, innovatívak vagyunk, országunk fantasztikus tudással rendelkezik és nagy előrelépéseket tettünk a kutatás-fejlesztés-innováció terén, egyetemi és vállalkozói szinten egyaránt, egy dolgot figyelmen kívül hagyunk, hogy ezt az eredményes munkát hasznosítani is kell. Pénzzé, gazdasági eredménnyé tenni.

Ennek a folyamatnak egyik állomása, hogy a szellemi tulajdonban a jogot megszerezzük. Mert szellemi tulajdona mindenkinek van, szellemi tulajdonjoga azonban csak annak, aki bejegyezteti. Mert mi is a szellemi tulajdon? Minden olyan jellegű alkotás, mű, amit létrehoz az alkotó elme, és ebben benne van az adott cég védjegye, neve, logója, termékmárkája is. Ez mind védjegyjoggal jár.

1700 projektet vizsgáltunk meg, ezek közül nagyjából 350-nél van Magyarországon bármilyen azonosítás, a többi cég kizárólag kutatás-fejlesztésre költötte el a pénzt. Ez átlagosan Európában 40-40%. Tudunk kutatni-fejleszteni, innoválni, de meg kell tanulnunk azt is, hogy mit kell utána csinálni. – mondta el az SZTNH elnöke.

Mit lehet ezzel a joggal kezdeni, ez a következő kérdés. A szellemi tulajdonjog mára komoly érték lett. Míg 25-30 évvel ezelőtt a materiális rész határozta meg egy-egy cég vagyonértékét – gépek, eszközök, infrastruktúra, technológiák, minden olyan eszköz, ami tárgyiasítható –, jelenleg 90%-ban az immateriális javak jelentik ugyanezt. A piac ma így gondolkodik: gépe, eszköze, berendezése, infrastruktúrája a versenytársnak is lehet, de nem ettől válik igazán értékessé egy cég, hanem ami benne van tudás, joggal védett szellemi tulajdon. És itt kell megtörténnie a nézőpontváltásnak. Amikor valaki felépít egy vállalkozást, a jelenlegi gyakorlat rendszerint az, hogy az illető választ egy jó könyvelőt, egy jó gazdasági szakembert, mert szeretné, ha cége pénzügyileg stabil lábakon állna – adózással, gazdálkodással, bankszámlával, cash-flow-val. De mit csinál a szellemi tulajdonával? Sajnos semmit. Amerikában a cégalapításnál az emberek elsőként egy jogászt keresnek fel, mert a szellemi tulajdonnal bánni kell tudni – ennek egy része szerzői jog, más része iparjog. Ezzel a területtel Magyarországon még nem vagyunk kellően tisztában, ezt az értéket nem tudjuk kihasználni.

Egy oltalom 10%-os gazdasági versenyelőnyt jelent, ha viszont valaki oltalom-portfólióban gondolkozik, akkor ez máris felkúszik 30%-ra – mondta az SZTNH elnöke, aki szerint nagyon fontos, hogy kitörjünk a bérgyártásból és a kreatív, innovatív megvalósításokat levédjük.

A SZELLEMI TULAJDON STRATÉGIÁT TEKINTVE VAN MÉG HOVA FEJLŐDNI

Pomázi Gyula elégedetten számolt be arról, hogy az elmúlt négy évben a szabadalmi bejelentések számában szinte minden területen javultak a SZTNH mutatói, de még mindig jelentős a lemaradás nemzetközi szinten. A hazai vállalkozásoknak csak 3,4%-a rendelkezik bármilyen oltalommal, előttünk jár Románia, a csehek ennek a dupláját jegyeztetik be, a lengyelek 10% környékén állnak. Viszonyításként: az európai uniós átlag 8,8%, a világátlag 12%. Pomázi Gyula szerint a cél, hogy rövid időn belül hazánk is elérje legalább a 6%-ot.

MELY ORSZÁGOK A LEGAKTÍVABBAK VÉDJEGYBEJELENTÉSBEN?

Jelenleg Kína vezet, előtte hosszú ideig az Amerikai Egyesült Államok volt az első. Nagyon erős még Japán, míg Európában Svájc és Németország. Több mint kétszáz ország közül Magyarország a hetvenedik hely környékén áll a sorban, viszont ez nagyon változó, mert különböző oltalmi formák vannak, ilyen értelemben más és más a rangsor – tehát valamiben előrébb vagyunk, valamiben hátrébb.

– Arra szeretnénk felhívni a vállalatok figyelmét – nyomatékosította Pomázi Gyula -, hogy egy vállalkozás tízmilliókat is bukhat azon, ha nem védeti le újításait. Az átgondolatlanul eladott ötlet a lehető legrosszabb üzlet. Egyre több olyan megkeresésünk van, hogy mérjük fel, az adott tulajdon szellemi potenciálja mekkora és mit érnek az abban lévő szabadalmak. Mi elkészítjük a szellemi javak értékelését. Egy példa: egy 300 milliós céget értékeltettek fel velünk, majd ez a cég az értékelést követően másfél milliárdért kelt el a tőkepiacon. De ha nem jut eszébe a tulajdonosnak, hogy vannak a nevén szabadalmak, meg egyéb márkaértékek, ezt az üzleti értéket nem érvényesítette volna.

Az sem véletlen, hogy nagyon sok gazdasági eseményt nem tudunk lekövetni, mert amikor megjelenik egy nemzetközi konferencián egy hazai iparági küldöttség, alig merjük megmutatni magunkat, mert valós veszélye van annak, hogy lemásolják szellemi termékünket. Pedig ezt nem elveszik tőlünk, nem ellopják, hanem bejegyeznek rá jogot, mert mi nem vagyunk ebben felkészültek.

Európában 51 céget számoltunk meg, akik a joggal nem rendelkező kutatási és innovációs eredményeket megveszik 5-10-50 ezer euróért, elviszik Ázsiába, Amerikába, ahol másfél-két-hárommillió dollárért adják tovább. Tulajdonjogot szereznek és tulajdonjogot adnak el. Joggal kereskednek, a mi szellemi tulajdonunk eredményét adják el nagy haszonnal. Sajnos tisztában vannak azzal, hogy Közép-Kelet-Európában szellemi termékeinket nem tudjuk hasznosítani, ezért kiszivattyúzzák innen – a hazai kisvállalkozóktól, kutatóktól, egyetemi műhelyektől, az akadémiai élettől. Mert pontosan mire jó a szabadalom? Monopoljogot teremt, véd a hamisítás ellen, felhasználási jogot lehet értékesíteni, a befektetők számára vonzóbbak az oltalmakkal rendelkező vállalkozások.

Következő lapszámunkban a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda munkáját mutatjuk be részletesen, de folytatjuk a szellemi tulajdon stratégiát ismertető rovatunkat is.

AMIKOR EGY PÁLYÁZAT MEGJELENIK, AKKOR GYAKRAN MÁR KÉSŐ

Következő lapszámunkban a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda munkáját mutatjuk be részletesen, de folytatjuk a szellemi tulajdon stratégiát ismertető rovatunkat is.

A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. (MFOI) 2021-ben kezdte meg működését azzal a céllal, hogy közvetlen kezelésű uniós források elnyerésében segítse a magyar és közép-kelet-európai pályázókat.

A közvetlen források kiemelkedő finanszírozási lehetőségeket jelentenek, hiszen a 2021-2027. évi uniós költségvetésben mintegy 340 milliárd euró összértéket tesznek ki. A közvetlen források sokféle szakterületet fednek le. Az ebbe a körbe tartozó 24 különböző alap által kijelölt pályázati célok számos kiemelt iparágat (pl. energiaszektor, agrárium, egészségügy), és több fontos fejlesztési módozatot (pl. digitalizáció, innováció, külpiacra lépés) is előtérbe helyeznek, a zöldítés és a klímavédelem fontosságát is szem előtt tartva. A 24 program közül a műanyagipar kettőben érintett, ez a LIFE és a HORIZON. A bejelentett várható irányok a mikroműanyagok, a csomagolás és az újrahasznosítás lesznek, 2023-ban a LIFE programban sok kiírás várható a témában.

A közvetlen kezelésű uniós források különlegessége, hogy nagyon széles a pályázói célközönség. Nagyvállalatok, kisés középvállalatok, növekedési fázisba ért start-up cégek, illetve egyetemek, kutatóintézetek vagy nonprofit

szervezetek egyaránt sikerrel pályázhatnak ezekre a forrásokra. Az MFOI mindegyik célcsoportnak tud szolgáltatásokat kínálni, és kiemelt feladatának tekinti, hogy összekösse a releváns hazai és nemzetközi szereplőket. Ennek szellemében segíti például a hazai nagyvállalatok és kutatóintézetek sikeres közös pályázását is.

Az MFOI-nak, mint tanácsadó és pályázatíró cégnek központi feladata, hogy személyre szabottan támogassa ügyfeleit a fejlesztésiés projektötletek felmerülésétől a közvetlen kezelésű forrásokra vonatkozó pályázat beadásáig. Az MFOI budapesti központja tájékoztatja és támogatja az érdeklődőket: megismeri az elképzeléseket, segít a hazai partnerek keresésében, támogatja a projektötlet pályázatképessé fejlesztését és vállalkozik a pályázat megírására is. Az MFOI brüsszeli irodája biztosítja az aktuális, valamint jövőbeli pályázatokra vonatkozó naprakész információkat, és segít a nemzetközi konzorciumi partnerkeresésben. A budapesti központ és a brüsszeli iroda szorosan együttműködik abban, hogy minél jobban találkozzon egy adott pályázói szándék és az ahhoz illeszkedő pályázati lehetőség.

További részletek és jelentkezés: https://mfoi.org