2020. május 21.

Az MMSZ ágazati gazdaságvédelmi és kárenyhítő csomagjavaslatából eddig hét pont részben vagy egészben már megvalósult

A kirobbanó vírusválságot követően a kormány rövid időn belül – március közepén és április elején – két gazdaságvédelmi akciótervet hozott nyilvánosságra, amelyhez várta az iparágak javaslatait is. A Magyar Műanyagipari Szövetség Pénzügyminisztériumba eljutatott javaslatai közül az első két ütemben hét már megvalósult részben vagy egészben. Az MMSZ elnökségének tagjai javaslataik kidolgozásánál szem előtt tartották a munkaadók, a munkavállalók és az állam közös, de különböző mértékű felelősségvállalását is.

Az MMSZ egységes támogatást javasolt iparági szinten a cégekre vonatkozóan, függetlenül attól, hogy leállítják kapacitásaikat, vagy részben működtetik azokat, annak érdekében, hogy a piaci kapcsolatrendszerük és a cégek gyártóképessége a legkisebb károkat szenvedje el. Javaslatcsomagjukban kiemelik: komoly jelentősége van annak, hogy a vállalatok dolgozzanak jövőbeni projektjeiken, amelyek a közép- és hosszútávú piaci esélyeiket jelenthetik. A vállalkozások fizetőképességének fenntartása és a lehető legtöbb munkahely megőrzése érdekében a következő általános intézkedéseket javasolták:

A termelés minél nagyobb mértékű fenntartása

  • A vállalkozások adó- és járulékterheinek csökkentése/eltörlése, annak függvényében, hogy az adott cégnél a termelés milyen mértékben tartható fenn.
  • Távolléti díj fizetése az állam által a munkavállalónak (a munkáltatón keresztül) és az ezek után járó járulékok elengedése a munkáltatók részére.
  • A betegszabadság költségeinek állam által történő átvállalása.
  • A kis- és középvállalkozások védelme érdekében javasoljuk a Kisvállalati Adó (KIVA) adóalapnál a válság időszakára a tb járulékalapot képező jövedelem mentesüljön a KIVA adó megfizetése, illetve az adóelőleg fizetési kötelezettség alól második negyedévétől.
  • Az Önkormányzatok hozzájárulása is fontos a gazdasági válsághelyzet enyhítése érdekében, ezért javasoljuk az önkormányzati adók fizetésének elengedését évben, kiemelten a telek-, illetve építményadókat.

A piacok megtartása, versenyképesség szinten tartása

  • A vissza nem térítendő pályázati forrásokhoz kapcsolódóan javasoljuk, hogy évre, illetve az azt követő évekre a gazdasági helyzet függvényében mentesüljenek az árbevétel- és létszámvállalással kapcsolatos kötelezettségek teljesítése alól.
  • Válságenyhítési hitelkeret életre hívása, a folyósítás feltételeinek kidolgozása.

Költségvetésre nem ható javaslatok

  • Az esetleges mozgáskorlátozással kapcsolatos intézkedések és a munkába járás feltételeinek összehangolása.
  • Az éves munkaidő keret éven túli meghosszabbítása rendelettel szabál